PSOAS Massage Release: De Spier van de ziel

De PSOAS-spier, vaak de “spier van de ziel” genoemd, is een van de diepst gelegen en belangrijkste spieren in ons lichaam. Het speelt niet alleen een essentiële rol in onze fysieke bewegingen, zoals lopen en zitten, maar ook in het vasthouden van emotionele spanning en stress. Het loslaten van deze spier door middel van een PSOAS-massage release kan helpen om zowel lichamelijke klachten als emotionele blokkades te verlichten.

Wat is de PSOAS-spier?

De PSOAS-spier verbindt de onderste wervels van de rug (T12 tot L5) met het dijbeen. Deze spier loopt diep door het bekken en zorgt voor stabiliteit en flexibiliteit in de heupen en onderrug. Doordat de PSOAS zo diep ligt, is deze vaak moeilijk direct te bereiken met oppervlakkige massages, wat de noodzaak van een gerichte aanpak benadrukt.

De PSOAS en Emotionele Spanning

De PSOAS wordt niet voor niets de “spier van de ziel” genoemd. Deze spier is nauw verbonden met onze emotionele toestand, omdat ze direct reageert op stress en angst. In stressvolle situaties activeert ons autonome zenuwstelsel de PSOAS-spier om zich samen te trekken en het lichaam voor te bereiden op actie (fight-or-flight). Dit is een natuurlijk verdedigingsmechanisme, maar wanneer deze spanning zich langdurig ophoopt zonder losgelaten te worden, kunnen fysieke klachten en emotionele blokkades ontstaan.

De PSOAS fungeert daardoor als een soort opslagplaats voor onverwerkte emoties zoals angst, verdriet en trauma. Deze spanning kan zich uiten in klachten zoals:

• Lage rugpijn
• Bekkeninstabiliteit
• Spanning in de heupen
• Beperkte mobiliteit
• Diepe emotionele spanning, zoals angst of onrust

Waarom een PSOAS-massage belangrijk is

Een PSOAS-massage release richt zich op het loslaten van spanning in deze diepgelegen spier. Door gerichte massagetechnieken en cupping toe te passen, kan de PSOAS-spier ontspannen, wat zowel fysieke verlichting als emotionele bevrijding kan bieden.

Bij een PSOAS-release begin ik vaak met het cuppen van de rug. Dit is een cruciale stap omdat de PSOAS diep ligt en de rug omliggende spieren bevat die vaak strak en gespannen zijn. Door het cuppen worden deze oppervlakkige spanningen losgemaakt, wat de doorbloeding stimuleert en het mogelijk maakt om dieper in het weefsel te werken. Vervolgens behandel ik de PSOAS-spier via de rug én de buik, omdat deze spier vanaf meerdere kanten benaderd moet worden voor een effectieve release.

De relatie tussen lichaam en geest

De PSOAS-release gaat verder dan alleen fysieke ontspanning. Omdat deze spier zoveel emotionele spanning vasthoudt, kan het losmaken ervan diepe emotionele bevrijding brengen. Veel cliënten ervaren na een PSOAS-massage een gevoel van verlichting, zowel fysiek als emotioneel. Ze voelen zich meer geaard, rustiger en in balans, alsof ze oude spanningen en emoties hebben losgelaten.

Integratie van PSOAS-massage in andere behandelingen

De PSOAS-massage is een krachtig hulpmiddel dat ik regelmatig integreer in mijn transformational bodywork-sessies. Deze uitgebreide sessies van drie uur omvatten niet alleen de PSOAS-massage, maar ook ademhalingstechnieken en cupping. Deze technieken worden afgestemd op de specifieke behoeften van de cliënt en kunnen diepgaande fysieke en emotionele verlichting bieden.

Bij de transformational bodywork-sessie combineer ik ademhalingstechnieken met massagetechnieken om een holistische benadering van herstel te bieden. De ademhalingstechnieken helpen de cliënt om dieper te ontspannen en verbinding te maken met hun lichaam, waardoor het effect van de PSOAS-release wordt versterkt.

De voordelen van een PSOAS-massage release

• Fysiek: Het verbetert de flexibiliteit en mobiliteit van de heupen en onderrug. Het kan helpen bij het verlichten van rugpijn, heuppijn en bekkenproblemen.
Emotioneel: De PSOAS-massage helpt bij het loslaten van opgeslagen emoties, trauma en stress, wat zorgt voor een gevoel van verlichting en ontspanning.
Holistisch: Omdat de PSOAS zowel fysieke als emotionele spanning vasthoudt, zorgt de massage voor een diepere balans tussen lichaam en geest.

Wil je meer rust en ruimte in je lichaam én geest ervaren? Een PSOAS-massage release kan een krachtig instrument zijn om zowel fysieke als emotionele blokkades los te laten. Deze behandeling is volledig afgestemd op jouw specifieke behoeften en kan een diepgaande impact hebben op jouw algehele welzijn.